6 Mart 2015 Cuma

SÜT SAĞIM MEKANİZASYONU

ÖZET
Süt gıda maddeleri arasında önemli bir yere sahip olan besleyici bir akışkandır. İnek sütü proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineral maddeleri, hayati fonksiyonlar için gerekli olan vitaminler, enzimler, antikorlar gibi maddeleri bünyesinde yeter ve dengeli bir biçimde bulundurur. Sütün insan beslenmesindeki önemli ve tüketiminin giderek artışı, ülkemizdeki süt hayvancılığı yapan işletme sayısının artmasına neden olmaktadır.
Süt veren ineğin elle sağımda 1 kg süt için bu 80-120 defa sıkılması gerekir. Yılda 3000 kg süt veren bir inek için bu 240-360 bin sıkım demektir. Normal şartlarda günde 2 sağım ve 2 saat çalışma yılda 1460 saatlik bir çalışma süresi sağım işlemi için ayrılmaktadır.
Modern teknolojinin gelişmesi ile tarımın her alanında olduğu gibi hayvancılık alanında da önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu kapsamda insan gücü gerektiren pek çok işlem mekanize hale gelmiş ve çalışanların yükü azaltılmıştır. Bu sebeple araştırmada Türkiye’deki süt sağım tekniği ve mekanizasyon tekniği hakkında bilgiler sunulmuştur.


Anahtar Kelimeler: Sağım, Hayvancılıkta mekanizasyon 




Konu için detaylı bilgi için bana ulaşabilrsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder