ÖZET
Süt gıda maddeleri
arasında önemli bir yere sahip olan besleyici bir akışkandır. İnek sütü
proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineral maddeleri, hayati fonksiyonlar
için gerekli olan vitaminler, enzimler, antikorlar gibi maddeleri bünyesinde
yeter ve dengeli bir biçimde bulundurur. Sütün insan beslenmesindeki önemli ve
tüketiminin giderek artışı, ülkemizdeki süt hayvancılığı yapan işletme
sayısının artmasına neden olmaktadır.
Süt veren ineğin elle
sağımda 1 kg süt için bu 80-120 defa sıkılması gerekir. Yılda 3000 kg süt veren
bir inek için bu 240-360 bin sıkım demektir. Normal şartlarda günde 2 sağım ve
2 saat çalışma yılda 1460 saatlik bir çalışma süresi sağım işlemi için
ayrılmaktadır.
Modern teknolojinin
gelişmesi ile tarımın her alanında olduğu gibi hayvancılık alanında da önemli
gelişmeler yaşanmıştır. Bu kapsamda insan gücü gerektiren pek çok işlem
mekanize hale gelmiş ve çalışanların yükü azaltılmıştır. Bu sebeple araştırmada
Türkiye’deki süt sağım tekniği ve mekanizasyon tekniği hakkında bilgiler
sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Sağım, Hayvancılıkta mekanizasyon
Konu için detaylı bilgi için bana ulaşabilrsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder